Staten skaper krise!

Eller er det bøndane? Dette er en sak som jeg tenker og filosoferer ganske mye rundt, ja jeg snakkær om jordbruksoppgjøret og hvike betydninger det har for Bakerbransjen og spesielt for sluttbrukærn.
I de siste forhandlingane mellom bøndane og staten ente i yttligere 13 øre i økning på kornprisen. Og det er det samme som 25 øre pr.kg. (samlet resultat av målpris), og i det jordbruksoppgjøret stilte bøndane også kav om nye forhandlinger dersom gjødselprisene gikk opp. Hva skjedde? jo gjødselprisen gikk opp og dermed klart for en ny runde som endte med yttligere 13 øre fra 1.mai.
Da er det sikkert mange som sier det er jo ikke mye, men en mellomstor baker med ett forbruk på 500 tonn er det en merkostnad på kr. 200 000,-. i en allerede presset økonomisk situasjon er dette veldig mye. Alle som har forsøkt å øke prisene til de svære butikkjedene, vet hvor vanskelig det er.
Se bare på Tine, de klarte heller ikke å øke prisene til butikk kjedene, men inn til oss små ikke no problem! Hvorfor skal vi betale 2kr ekstra pr. liter melk? Det er jordbruksoppgjøret det. Obs hvem eier Tine? Jo bøndane. Da kan en spørre seg selv, hvem eier bøndane? Mulig det er Vi, for Vi er jo Staten. Eller….!
Jeg har spurt meg selv og noen andre, hvorfor kan ikke bøndane drive som oss andre unormale næringsdrivende uten tilskudd? Klarer de det ikke? Det hadde vært bedre og lagt på potene 2kr og kålhuene 50 øre.
Dette var en liten utblåsing fra meg.
Jeg håper og tror at myndighetene oppfatter problemet og bedrer bakernes rammebetingelser ved årets "eventuelle" jordbruksoppgjør. (som burde bli ett 0 null oppgjør eller helst ett – minus oppgjør).
Norge har en dyktig og offensiv bakerbransje. Det håper jeg de fleste fortsatt vil ha. Da må ikke staten gå med på å skape mer krise i en tøff krisetid. 

0 Delinger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *